MedSpot broj 6- Mentalno zdravlje

Iako nije oku vidljivo, mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko zdravlje. Možemo ga usporediti s vrtom koji zahtijeva svakodnevno njegovanje kako bi prosperirao. To je kontinuirani proces u kojem moramo aktivno sudjelovati svakog dana. Kao što je jednom poznati psihijatar rekao, “Biti mentalno zdrav ne znači izbjegavati probleme, već znati kako se nositi s njima“.

O mentalnom zdravlju trebaju razgovarati svi – zdravstveni djelatnici i pacijenti. Kako bismo vas potaknuli na razmišljanje o istome, ali i podsjetili na važnost brige o zdravlju uma, u 6. broju MedSpot-a s brojnim psihijatrima i psiholozima razgovaramo upravo o mentalnom zdravlju.

Pitanja zdravlja uma često su kompleksna, no vjerujemo da će vam sadržaj časopisa dati odgovore na barem dio pitanja.

Što vas očekuje?

Mentalno zdravlje proteže se kroz niz intervjua i stručnih članaka, na čak +90 stranica sadržaja.

U intervjuu broja razgovarali smo s prof. dr. sc. Tihanom Jendričko, dr. med., spec. psihijatrije, koja je na čelu Zavoda za psihoterapiju u Klinici za psihijatriju Vrapče i Hrvatskog psihijatrijskog društva. Funkcioniranje Zavoda, način mjerenja uspjeha psihoterapijskog liječenja te nadolazeći projekti Hrvatskog psihijatrijskog društva, neke su od tema intervjua.

Centar za poremećaje u jedenju KBC-a Sestre milosrdnice predstavila nam je pročelnica istog, izv. prof. prim. dr. sc. Orjena Žaja, dr. med., spec. pedijatar, subspec. pedijatrijske gastroenterologije, dok je o liječenju shizofrenije govorila izv. prof. dr. sc. Martina Rojnić Kuzman, dr. med., spec. psihijatar, voditeljica Odjela za shizofreniju i druge psihotične poremećaje pri KBC-u Zagreb.

Nadalje, o ovisnostima i novim izazovima koje nose, otkrio nam je pionir u tom području, prof. dr. sc. Ante Bagarić, dr. med., spec. psihijatar, subspec. psihoterapeut i adiktolog. Tko je novi “doktor” u gradu i jesu li Hrvati sve više anksiozni, doznali smo od prof. dr. sc. Nataše Jokić Begić.

Pored niza zanimljivih intervjua, očekuje vas i niz članaka. Imat ćete priliku pročitati o spolnim razlikama u odgovoru na terapijsku primjenu antidepresiva, biološkoj osnovi anksioznih poremećaja, trećem valu kognitivno-bihevioralne terapije, neuropsihologijskoj rehabilitaciji i brojnim drugim temama.

  • Važno: Časopis je dostupan registriranim pretplatnicima (zdravstvenim radnicima) E-medikusa.

Naša lokacija

Dedal komunikacije d.o.o.

Zagrebačka cesta 231

Zagreb 10000, Hrvatska

Kako do nas?
Zagrebačka cesta, 231 Zagreb 10000, Hrvatska
Posjetite naše društvene mreže