MedSpot broj 5- Autoimune bolesti

Kada obrambeni sustav organizma griješi u prepoznavanju vlastitih stanica i tkiva kao neprijateljskih te ih napada dolazi do razvoja autoimune bolesti. Ove bolesti su poput tihih epidemija koje zahtijevaju dugotrajno promatranje i odgovarajuće liječenje pacijenata, pružajući nam istodobno uvid u kompleksnost imunološkog sustava. Stoga je izuzetno važno podizati svijest o složenim stanjima koja i dalje kriju mnogo tajni u svojem nastanku i razvoju. Zato, u 5. broju razgovaramo o ovim kompleksnim stanjima koja i dalje skrivaju mnogo tajni u procesu nastanka i razvoja. I ovoga puta, izašli smo u dva izdanja- za zdravstvene radnike i širu javnost.

MedSpot za zdravstvene radnike

Intervju broja: S prof. prim. dr. sc. Danielom Marasović Krstulović, dr. med. razgovarali smo o radu, postignućima i planovima Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Split. Također smo doznali koji su najveći izazovi u liderstvu te ustanove, ali i motivacija za rad u tom dinamičnom području medicine.

Specijal: Prof. dr. sc. Branimir Anić, dr. med., spec. interne medicine, uži spec. reumatologije i kliničke imunologije, govori o važnim projektima Hrvatskog reumatološkog društva, čiji je predsjednik od 2015. godine, kao i o revoluciji u liječenju-biološkim lijekovima.

Doznajte: Koji su izazovi u ultrazvučnoj i nuklearnoj medicinskoj dijagnostici? Kako funkcioniraju imunološke terapije usmjerene na B limfocite u liječenju multiple skleroze? Koje su epigenetske modifikacije u etiopatogenozi sistemsko eritemskog lupusa?  I još puno toga.

Recenzije knjiga: “Babel” od R.F. Kuang i “Tajni životi introverta od Jenn Granneman.

VAŽNO: Časopis je u e-sandučićima +14.000 zdravstvenih radnika koji su u bazi platforme e-medikus.

MedSpot za širu populaciju

Prepoznali smo važnost udruga: Donosimo ekskluzivni intervju s izvršnom direktoricom Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Dijanom Roginić. Razgovarali smo i s predsjednicom Hrvatske udruge oboljelih od sklerodermije, Jadrankom Brozd.

Dijagnostika i liječenje na prvom mjestu: Zdravstveni djelatnici u časopisu pišu o biološkoj terapiji, etiologiji sistemsko eritemskog lupusa, koje su autoimune bolesti probavnog sustava i brojnim drugim temama.

Osobe koje su nas inspirirale: Kakav je osjećaj prehodati planinarsku stazu Via Adriatica s dijagnozom reumatoidnog artritisa, ispričao nam je Mihael Strle.

Recenziramo knjige: „Depra“ od Aleksandra Stankovića i „Kratki odgovori na velika pitanja“ od Stephena Hawkinga.

Cijeli časopis pronađite na linku.

Naša lokacija

Dedal komunikacije d.o.o.

Zagrebačka cesta 231

Zagreb 10000, Hrvatska

Kako do nas?
Zagrebačka cesta, 231 Zagreb 10000, Hrvatska
Posjetite naše društvene mreže