MedSpot #4broj

To je samo glavobolja” ,“Opet ta tvoja migrena“, “Popij tabletu, bit će ti bolje“, “Prošetaj” – ako se borite s migrenom, sigurno vam je barem netko iz vaše okoline izrekao ovo.

Stigmatizacija, nerazumijevanje i nedostatak podrške najveći su izazovi s kojima se oboljeli od migrene suočavaju diljem svijeta. Pored naravno, invalidirajuće boli koja traje satima, ponekad i danima. Zbog težine stanja, migrena se smatra najskupljom neurološkom bolešću te se javlja u više od 10% populacije.

Zato u četvrtom broju MedSpota razgovaramo o migreni!

No, ne o statistici i broju oboljelih, već o kompleksnim vezama koje migrena nosi sa sobom, liječenju i mogućnostima podizanja kvalitete života na zadovoljavajuću razinu, i to s vodećim stručnjacima u tom području. Cilj je jasan – edukacija i podizanje svijesti, među zdravstvenim radnicima i širom populacijom!

Za zdravstvene radnike

S ponosom ističemo ekskluzivni razgovor s akademkinjom Vanjom Bašić Kes, dr. med., spec. neurologije, koja nam je otkrila sve o osnivanju čak dva referentna centra unutar Klinike za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice. Nadalje, o podizanju svijesti o spolnim razlikama u cerebrovaskularnim oboljenjima govori prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić Huzjan, dr. med., spec. neurolog.

Nevjerojatna kompleksnost ovog organa predmet je istraživanja brojnih znanstvenika. Među njima je i Goran Ivkić, dr. med., spec. neurolog, subspec. epileptolog koji nam je otkrio postoji li poveznica između migrene i epilepsije te zašto je psihosomatika jedno od područja njegovog stručnog interesa.

Pored intervjua, brojni stručnjaci čiji je fokus migrena pripremili su niz zanimljivih i aktualnih članaka. Od kompleksne patofiziologije, psihičkih komorbiditeta, prehrane pa sve do akupunkture.

Za širu javnost

Na naslovnici časopisa nalazi se potpredsjednica udruge Migrena Hrvatska, Marina Krpan. Otkrila nam je sve o planovima i ciljevima udruge kao i o svom iskustvu s migrenom.

Kako prepoznati simptome migrene i koje su karakteristike napadaja u intervjuu smo doznali od prim. Maristele Stojić. Koja je razlika između migrene i obične glavobolje te kako ova bolest utječe na produktivnost, odnosno profesionalni život, teme su razgovora s prim. dr. sc. Davorom Jančuljkom.

Koja je poveznica između razine vitamina D i pojave migrene? Zašto se javljaju glavobolje u trudnoći? Kako migrena utječe na mentalno zdravlje? Ovo su samo su neke od tema ostalih članaka. Nadamo se da će ovaj broj, osim edukacije, pružiti podršku svima koji se suočavaju s ovom izazovnom bolešću.

Pročitajte novi broj!

Naša lokacija

Dedal komunikacije d.o.o.

Zagrebačka cesta 231

Zagreb 10000, Hrvatska

Kako do nas?
Zagrebačka cesta, 231 Zagreb 10000, Hrvatska
Posjetite naše društvene mreže